Optisyenlik Programı

 Eğitim-Öğretime Başlama Tarihi: 2015-2016
   
 Programın Dili:  Türkçe
   
 Programın Kontenjanı:  75
   
 Kabul Ve Kayıt Koşulları
Programımız ÖSYM tarafından yapılan sınavda TYT puan türüyle öğrenci kabul etmektedir. Meslek liselerinden sınavsız geçişle programımıza öğrenci kabul edilmemektedir. Yükseköğretim kurulunun ilgili mevzuatında ve Akdeniz Üniversitesi’nin ilgili yönetmeliklerinde belirtilen hükümleri sağlayan lise ve lise dengi diplomaya sahip öğrenciler programımıza kabul edilmektedir.
 
 Programın Tanımı
Serik Gülsün-Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümünde bulunan Optisyenlik programı; göz sağlığı, göz ve görme kusurlarını gidermekte kullanılan araçların yapımı, üretimi, kullanımı, satışı ve bu derslerin anlaşılabilmesi için alt yapı oluşturan temel derslerde eğitim-öğretim yapan bir programdır.
 
 Programın Amacı
Uzman doktorların hazırladığı reçetelere uygun görme araçlarını belirleyen, seçen, hazırlayan ve kullanıcıya uyumunu denetleyen, bir işletmenin yönetiminden muhasebesine işleyişini ve resmi kurumlarla ilişkisini bilen, mesleğiyle ilgili genel, sağlık, ve etik problemler ile bu problemlerin çözümlerinin ve alınması gereken tedbirlerin bilincinde  olan optisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
 
 Vizyonumuz
Bilimsel, teknolojik ve üretimdeki gelişmeleri takip eden, sektördeki donanımlı optisyen eksikliğinin giderilmesine yardımcı, araştırma-geliştirme çalışmalarına katkıda bulunabilecek bir program olmaktır.
 
 Misyonumuz
Yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamaya yönelik donanıma sahip, meslek etiğinin bilincinde optisyenler yetiştirmektedir.
 
 Sektörün İhtiyacı
Görme araçlarının göz sağlığı açısından önemi, gözlük yerine kullanılan görme araçlarının kullanım tercihi (zorluk/kolaylık ya da getiri/götürü açısından), Antalya’nın konum olarak güneşli gün sayısı fazla olan bir şehir olması nedeniyle göz sağlığını koruyucu gözlüklere duyulan ihtiyaç (güneş gözlüğü gibi), aksesuar olarak gözlük kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlarda bilinçlenme ve bilinçlendirme gibi konular sektörel ihtiyacı göstermektedir.
 
 İstihdam Olanakları
Göz ve görme sağlığı açısından gözlüğün önemi bilinmekle beraber, gözlük yerine tercih edilen teknolojik yeniliklerin kullanımı (kontakt lens gibi), optisyenlik mesleğini gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır. Sektörde yetişmiş eleman eksikliği de optisyenliğin gelecek vadeden bir program olduğunu göstermektedir. Mezun olan öğrenciler sağlık teknikeri unvanı ile kendi optik mağazalarını açabilirler, optisyenlik kurumlarında, gözlük yapan ya da satan mağazalarda satış temsilcisi, mağaza yöneticisi, optisyen olarak da çalışabilirler. Ayrıca müfredatlarda içerilmiş olan temel alan derslerinden yola çıkarak, öğrencilerin Fizik, Fizik Mühendisliği, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Optik ve Akustik Mühendisliği  bölümlerinden birisine dikey geçiş yapıp, lisansüstü eğitime devam edebilmelerine olanak sağlar.
 
 Programdan Mezun Olma Koşulları
Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ndeki başarı koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.
 
 Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler
Mezun olan öğrencilerimiz,  Dikey Geçiş Sınavı Sonucuna göre , farklı üniversitelerin  Fizik, Fizik Mühendisliği ile Optik ve Akustik Mühendisliği Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Eklenme tarihi :15.05.2023 12:30:17
Son güncelleme : 7.08.2023 13:02:54